Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Seznam.cz

Seznam.cz

Český internetový portál а největší vyhledávač v České republice. Provozuje více než patnáct různých webových služeb, mimo jiné Seznam.cz, Email.cz a Firmy.cz. Emailová adresa s koncovkou @seznam.cz je v České republice jednou z nejpoužívanějších.


Autor: Michal.feix / CC BY, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seznam-radlicka.jpg
Podrobné informace

Český internetový portál а největší vyhledávač v České republice a zároveň také jeden z deseti největších internetových vyhledávacích systémů na světě. V roce 2016 bylo až 31 % všech vyhledávání na internetu v České republice vykonáno prostřednictvím tohoto portálu – Česká republika je tak jednou z pěti zemí na světě, kde nemá vyhledávač Google dominantní postavení.

Historie tohoto vyhledávače sahá do května roku 1996, kdy jej uvedl do provozu jeho autor, Ivo Lukačovič. Pod názvem Seznam tak vznikl katalog všech dostupných internetových zdrojů v republice a internetová verze Zlatých stránek. Seznam.cz dnes provozuje více než patnáct různých webových služeb, mimo jiné Seznam.cz, Email.cz a Firmy.cz, a má více než 6 000 000 uživatelů. E-mailová adresa s koncovkou @seznam.cz je v České republice jednou z nejpoužívanějších. První domovskou stránku vytvořil Ivo Lukačovič již v roce 1995 ještě jako student ČVUT. Jednalo se o seznam vztahující se k postavě fiktivního českého génia Járy Cimrmana. Cimrmanovi tvůrci Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak však s internetovou stránkou nesouhlasili, a Lukačovič tak vytvořil seznam vlastní – portál Seznam.

Seznam byl na počátku označován také jako české Yahoo, protože využíval podobné koncepce vyhledávání v katalogu, jež v té době byla jedinou možností. Později bylo do portálu ve spolupráci s internetovým vyhledávačem AltaVista implementováno fulltextové vyhledávání. Až v polovině roku 1997 přišel Seznam s vlastní vyhledávací službou, a stal se tak prvním českým fulltextovým vyhledávačem podporujícím také českou diakritiku.

Audio (1 nahrávky)
Upoutávka


Použité zdroje
LUKAČOVIČ, Ivo. Seznam jsem založil vlastně náhodou [online]. Brno: Masarykova univerzita, 2007-06-06 [cit. 2010-12-07]. Dostupné online

HALTMANOVÁ, Dagmar. Seznam.cz slaví pět let úspěšné existence. ČTK [online]. 2001-05-02 [cit. 2010-12-07]. Dostupné online: http://www.protext.cz/zprava.php?id=2929

Seznam.cz. Top management [online]. Praha: Seznam.cz, 2010 [cit. 2013-04-04]. Dostupné online: https://o.seznam.cz/o-nas/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.