Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Skončit na Pankráci

Skončit na Pankráci

Jinak řečeno skončit ve vězení.


Praha-Nusle. Soudní, věznice Pankrác, vjezd. Autor: ŠJů, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pankr%C3%A1c,_v%C4%9Bznice,_vjezd.jpg#/media/File:Pankr%C3%A1c,_v%C4%9Bznice,_vjezd.jpg
Podrobné informace

Synonymní výraz pro skončit ve vězení, platný zejména v Praze a ve středních Čechách. Pankrác v tomto případě neznamená pouze část katastrálního území městské části Praha 4, jako by tomu bylo v nepřeneseném významu, ale konkrétní Vazební věznici Praha Pankrác, přilehlou a navazující na budovu Vrchního soudu v Praze. 

Například na Plzeňsku však oproti tomuto „pražskému“ výrazu dominuje rovnocenné označení skončit na Borech, neboť jako věznice Bory je často neoficiálně označována Věznice Plzeň. Z pražských věznic do oblasti lingvoreálií vstoupila ještě Vazební věznice Praha Ruzyně, která byla téměř výhradně před rokem 1989 a vždy nepříliš veřejně zasazována do parodické řady vyjmenovaných slov „drzý jazyk brzy Ruzyň“, namísto správné řady brzy, jazyk, nazývat se, Ruzyně.

Použité zdroje
Vazební věznice Praha Pankrác [online]. Vězeňská služba České republiky © 2020 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.vscr.cz/vazebni-veznice-praha-pankrac/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.