Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Smetanovo kvarteto

Smetanovo kvarteto

Smyčcové kvarteto, známe jako Smetanovci, které bylo v zahraničí pojmem a symbolem české kvartetní školy. Soubor má laureátské tituly z Mezinárodní soutěže v Ženevě v roce 1946 a z Pražského jara v roce 1950.


Volné dílo, www.smetanovokvarteto.cz
Podrobné informace

Smyčcové kvarteto, známe i jako Smetanovci, vystupovalo postupně pod názvy: Smíchovské smyčcové kvarteto, Komorní sdružení, Kvarteto konzervatoře hudby v Praze a Kvarteto české konzervatoře. Toto komorní těleso založili na Pražské konzervatoři violoncellista Antonín Kohout a houslista a pozdější slavný český dirigent Václav Neumann v sestavě: Václav Neumann – první housle, Josef Vlach – druhé housle, Jiří Neumann – viola a Antonín Kohout – violoncello. Pedagogicky jej vedli Karel Pravoslav Sádlo a Josef Micka.

První koncert kvarteto uskutečnilo v Nelahozevsi dne 10. 5. 1941 u příležitosti výročí narození Antonína Dvořáka. Během války do kvarteta nastoupili Lubomír Kostecký – viola a Jaroslav Rybenský – druhé housle. Dne 14. 4. 1944 poprvé provedli Smyčcový kvartet Z mého života Bedřicha Smetany a od 6. 11. 1945 do konce své koncertní kariéry v roce 1989 soubor vystupoval pod názvem Smetanovo kvarteto. Smetanovci jsou laureaty Mezinárodní soutěže v Ženevě v roce 1946 a Pražské jaro v roce 1950. Od roku 1951 představovali kmenový komorní soubor České filharmonie a v následujícím roce 1952 získali Smetanovu cenu hl. m. Prahy.

Smetanovo kvarteto odehrálo tisíce koncertů v 54 zemích světa – v Evropě, USA a Japonsku, natočilo přes 140 desek a udělalo obrovskou práci pro propagaci české hudby, zvláště Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka. Většinu ze své třiačtyřicetileté existence Smetanovci hráli v neměnném obsazení Jiří Novák – první housle, Lubomír Kostecký – druhé housle, Milan Škampa – viola a Antonín Kohout – violoncello. Od roku 1975 členové kvarteta hráli na nástroje italských místrů, zakoupených státem. Působili pedagogicky na pražské AMU a vychovali členy dalších předních českých kvartet: Panochovo, Kociánovo, Pražákovo, kvarteto Martinů, Wihanovo, Škampovo, Haasovo aj. Zde je i počátek české kvartetní školy.

 

 

 

Použité zdroje
https://www.smetanovokvarteto.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.