Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Štamgast

Štamgast

Stálý, pravidelný host, zejména v hostinci. Personálu je znám, což pro něj může znamenat privilegia, např. respektování jeho návyků. Pokud je štamgastova věrnost hostinci dlouholetá, stává se svým způsobem součástí lokální kultury.


Karty v hospodě. Autor: Ervín Pospíšil, licenec CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1399417#/media/File:Cards_in_pub_Karty_v_hospodě.jpg
Podrobné informace

Štamgast je stálý a pravidelný host konkrétního pohostinského podniku. Jeho návštěvy jsou časté a tato věrnost trvá řadu let. Samotná četnost návštěv, nutná pro to, aby se člověk stal v pohostinství štamgastem, však není stanovena. Může se pohybovat v rozmezí od denních návštěv v přesnou hodinu až po návštěvy méně časté, zato stále pravidelné.

Štamgast je personálu pohostinství znám, stejně tak jeho návyky. Po čase je tak personál schopný štamgasta obsloužit podle jeho přání i bez vyslovení objednávky. Svůj domovský podnik štamgast nazývá štamlokálem. V něm může mít místo nebo předměty, které považuje za své, mezi nimi konkrétní místo za stolem, oblíbenou židli nebo lavici, a které jsou také ostatními jako jeho vlastní vnímány. Narušení tohoto „vlastnictví“, především zasednutí privilegovaného místa, může být považováno za narušení systému, zažitých zvyklostí a urážku štamgasta. Pro naplnění výše zmíněného musí štamgast s personálem nejdříve navázat vztah a být jím za štamgasta podniku přijat. Nejvěrnější štamgasti se stávají symbolickým inventářem podniku a svou přítomnost do něj mohou fyzicky otisknout, například prostřednictvím sklenice, která konkrétního štamgasta reprezentuje, vystavením jeho fotografie na zdi a dalšími možnými způsoby. Jako osoba zvláštním způsobem respektovaná může mít vliv na výzdobu podniku anebo na vytváření slangových termínů. Štamgasti tak stojí za mnohými zdomácnělými názvy alkoholu a reálií kolem hospody vůbec. Synonymem pro pivo může být tekutý chléb, škopek, jedno, pivson nebo malvaz, pro rum tekutý svetr nebo dámský likér na tři, pro opilost pak opice a pro hospodského hostidřel.

Samotné slovo štamgast je výpůjčkou z němčiny, původně je složeninou německých slov stamm „kmen“ a gast „host“, tedy stálý, kmenový host. Pohostinství, pokud své štamgasty má, obvykle nepřitahuje jen jednoho. V extrémních případech může mít jeden větší podnik až stovky štamgastů. Dnes bychom se s tradičními štamgasty mohli setkat především v pohostinstvích, která nejsou zasažena turistickým ruchem.

Použité zdroje
KROUFEK, Marek. Štamgastství v současné kultuře hospod. Praha, 2016. Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd. Bakalářská práce. Vedoucí práce Jakub Grygar.
SOUDKOVÁ, Jitka. Pivo a hospody v kultuře české společnosti. Praha, 2008. Univerzita KArlova, Filozofická fakulta. Rigorózní práce. Vedoucí práce Martin Matějů.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.