Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Staša Fleischmannová

Staša Fleischmannová

Pražská fotografka, která se svou sestrou-dvojčetem založila a vedla úspěšný Fotoateliér OKO v Praze, kde zvěčnily např. Karla Čapka, Julia Fučíka nebo André Bretona.


Galerie Leica, výstava Foto OKO, Staša Fleischmannová, ČTK/Vondrouš Roman
Podrobné informace

*24. 9. 1919 Praha – †30. 1. 2020 Praha

Staša Fleischmannová, rozená Jílovská, se od dětství pohybovala v uměleckém prostředí. Byla pravnučkou Julia Grégra, výrazného politika 19. století, a její rodiče patřili mezi významné osobnosti českého společenského života 20. a 30. let 20. století. Otec Rudolf Jílovský byl zpěvákem protihabsbursky laděného kabaretu Červená sedma a v meziválečném období se živil také jako herec a poté redaktor v nakladatelství, matka, Staša Jílovská, byla známou novinářkou. K přátelům rodiny patřili např. Ferdinand Peroutka, Milena Jesenská, Jiří Voskovec nebo Jan Werich. Staša spolu se svým dvojčetem Olgou už v raném věku navštěvovala premiéry Osvobozeného divadla, které zásadně formovalo jejich politický i estetický vkus. Později obě sestry studovaly na Státní grafické škole u Jaromíra Funkeho a už v devatenácti letech si v Topičově domě na Národní třídě v Praze otevřely vlastní Fotoateliér OKO. První, koho zde fotografovaly, byl údajně spisovatel Karel Čapek, mezi další významné klienty patřili např. Julius Fučík, André Breton či Boris Pasternak. Bedřich Stern, první manžel Staši Fleischmannové, zemřel na začátku 40. let v Osvětimi, kam byl poslán za odbojovou činnost. Otec Fleischmannové Rudolf se během války také zapojil do odboje a fotoateliér jeho dcer se stal místem tajných schůzek skupiny Parsifal. Sestry zde fotografovaly odbojáře nebo zhotovovaly kopie důvěrných dokumentů. Za svého druhého manžela, českého básníka, diplomata a francouzsky píšícího romanopisce Iva Fleischmanna se Staša provdala roku 1946. Čerstvě sezdaný pár se odstěhoval do Francie, kam byl Ivo Fleischmann vyslán jako kulturní atašé československého velvyslanectví. Fotoateliér OKO byl komunisty v roce 1949 zrušen. Na začátku padesátých let se manželé Fleischmannovi vrátili do Prahy. Francouzský exil definitivně zvolili na konci 60. let, kdy byl Ivo Fleischmann odvolán z úřadu. Do Prahy se Staša Fleischmannová vrátila až jako sedmdesátiletá v roce 1989. Dožila v domově pro válečné veterány v Praze-Střešovicích, kde zemřela několik měsíců po oslavě svých stých narozenin.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.