Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Steve Lichtag

Steve Lichtag

Steve Lichtag, český herec a česko-americký filmový režisér a producent, oceánolog, ekolog a spisovatel.

 


Steve Lichtag Zdroj: wikipedie
Podrobné informace

*4. 3. 1954 Znojmo

 

Steve Lichtag, původním jménem Zdeněk Loveček, se narodil ve Znojmě do rodiny vojenského pilota. Po studiu konzervatoře v Brně vystupoval jako herec v českých divadlech v Karlových Varech, Jihlavě a v Praze. Začal se také prosazovat ve filmu i v televizi, hrál v oblíbené komedii Holky z porcelánu, ve filmech Kvočny a král, Náš dědek Josef, Lvi salónů a Od zítřka nečaruji. Slibnou českou hereckou kariéru ukončila jeho emigrace do Spojených států amerických v roce 1979. Příjmení Lichtag přijal v zahraničí podle rodného příjmení své tehdejší švédské manželky a rodné jméno Steve mu vybrala americká imigrační úřednice.

V USA začal vyučovat herectví na herecké akademii Florida Academy of Dramatic Arts a od roku 1986 se věnoval výhradně filmu jako producent a režisér dokumentárních filmů. Lichtaga v této době zaujala oceánologie a život velkých mořských živočichů, především žraloků a velryb. Od roku 1995 natáčel slavný dokument Carchatias – Velký bílý, jenž měl premiéru v roce 2001 ve vysílání NBC. Lichtag se jako první člověk na světě při natáčení tohoto filmu odvážil ponořit pod vodu do bezprostřední blízkosti lidožravého žraloka bez ochranné klece. V roce 2004 natočil film Tanec modrých andělů o vybíjení velryb japonskými rybáři a v roce 2006 film Prapodivný svět o legálním způsobu lovu ryb v českých řekách pomocí elektrického proudu a dále dokončil svůj film Mýtus jménem žralok. Je též autorem úspěšných knih Čekání na bílou smrt a Tanec modrých andělů.

Steve Lichtag se veřejně angažuje v ekologickém hnutí, pořádá autorská čtení, besedy, organizuje filmová představení s ekologickou tematikou, a to v Česku i v zahraničí. V roce 2004 založil Mezinárodní filmový festival „Voda – moře – oceány“, je čestným prezidentem filmového festivalu Příběhy země, zasedá v mezinárodních porotách filmových festivalů. Je prezidentem nadace Crystal Planet, zaměřené na ochranu podvodní flory a fauny.

V současné době žije a pracuje v Praze. Steve Lichtag je držitelem šedesáti filmových cen z domova i ze zahraničí, v roce 2007 se stal držitelem prestižní ceny KANTUTA, udělované Ministerstvem kultury České republiky. Je oceňován jako odvážný a zkušený potápěč, vynikající dokumentarista a skvělý vypravěč se smyslem pro humor.

Použité zdroje
www.lichtag.com
https://www.csfd.cz/tvurce/26188-steve-lichtag/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Steve_Lichtag

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.