Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Svazarm

Svazarm

Organizace zřízená v roce 1951 podle sovětského vzoru, která měla zajišťovat brannou výchovu obyvatelstva. Postupně se stal hlavním spolkovým organizátorem zájmové technické činnosti. Po listopadu 1989 byl přeměněn na Sdružení technických sportů a činností.


Bývalá budova Svazarmu, dnes budova Policie ČR a střelnice. Autor: Mahaj / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Svazarm,_Vrahovice.jpg
Podrobné informace

Svazarm neboli Svaz pro spolupráci s armádou, byl zřízen komunistickým režimem v listopadu 1951 v rámci zákona o branné výchově. Podle svého vzoru, sovětského Svazu pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem (DOSAAF), měl zajišťovat brannou výchovu zejména v oblasti výchovy branců a civilní obrany. Byly zřizovány rovněž školy pro výuku řízení motorových vozidel. V základních organizacích dostávaly prostor i zájmové technické činnosti, například automobilismus, motorismus, letectví, střelectví, radioamatérství, požární sport, kynologie, ale i biatlon či orientační běh. Svazarm byl rovněž hlavním organizátorem Dukelského nebo Sokolovského závodu branné zdatnosti. V březnu 1990 se Svazarm i s majetkem přetransformoval ve Sdružení technických sportů a činností, od roku 2003 funguje pod názvem Sdružení sportovních svazů České republiky.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.