Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
T-klub

T-klub

Jeden z mála pražských klubů zaměřených na homosexuální klientelu v období komunistického režimu.


Budova na Jungmannově náměstí, dveře vlevo byl kdysi vstup do T-klubu
Podrobné informace

T-klub představoval jedno z nejvýznamnějších míst pro LGBTQIA+ komunitu v Čechách před rokem 1989 (dalším bylo například Globus v ulici 28. října). Klub sídlil v suterénu budovy na dnešní adrese Jungmannovo náměstí 17, v muzikantském domě rodiny Schlöglů z 30. let 20. století. V přízemí se nacházela restaurace, která se v 50. letech přestěhovala do suterénu a díky charakteristickému logotypu s písmenem T brzy získala lidový název Téčko. Za změnou charakteru podniku stál tehdejší vedoucí Ota Košťál, jenž sice nepatřil k homosexuální komunitě, viděl však v této klientele možnost dobrého výdělku. Podle pamětníků věřil, že se pražští homosexuálové vzhledem k nedostatku alternativy spokojí s málem. T-klub se nakonec v tehdejší homosexuální společnosti těšil obrovskému úspěchu. Návštěvníky neodradila ani vstupní selekce prováděná vyhazovači, kteří rozhodovali, zda příchozím vstup povolí, nebo ne. Standardní vstupenka stála 6 korun, v té době se však návštěvníci museli evidovat, a za úplatek ve výši 10 korun tak bylo možné dostat se do klubu inkognito. Dle vzpomínek pamětníků klub pořádal večírky s živou hudbou a diskotéky do čtyř hodin ráno – velká oslava zrušení kriminalizace homosexuality v roce 1961 se konala taktéž zde.

Poslední zmínka o T-klubu pochází z revue Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) z listopadu 1991, kde vyšel inzerát, že od začátku roku 1992 se má místo stát oficiálním gay klubem tohoto sdružení – není však jasné, zda k tomu skutečně došlo. V roce 1991 získala dům zpět rodina Schlöglových a činnost Téčka byla oficiálně ukončena.

Použité zdroje
Seidl, Jan a kol., Teplá Praha. Průvodce po queer historii hlavního města. Černé pole: 2014.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.