Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
TON

TON

Nejstarší fungující továrna na ohýbání dřeva na světě.


Budova firmy TON. Autor: Dominik Matus, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:01_2012_Bystrice-pod-Hostynem_TON.jpg
Podrobné informace

TON (zkratka názvu Továrna na ohýbaný nábytek), do roku 1953 Thonet, je společnost vyrábějící sedací nábytek z ohýbaného dřeva. Sídlí v Bystřici pod Hostýnem ve Zlínském kraji.

Německo-rakouský podnikatel Michael Thonet založil novou továrnu na ohýbaný nábytek na konci 50. let 19. století nejdříve v Koryčanech, v roce 1861 byl zahájen provoz v Bystřici pod Hostýnem. V současnosti se jedná o vůbec nejstarší fungující továrnu na ohýbání dřeva na světě. TONu patří i slavná židle s označením „14“. Prodalo se jí po celém světě na 80 milionů kusů. Dnes továrna vyrábí kolem 7 000 židlí ročně a většina z nich je exportována do Severní Ameriky, Asie či Austrálie.

Firma dnes zaměstnává kolem 900 osob a v její výrobním portfoliu je asi 120 produktů (sedací nábytek, stoly a doplňky).

Audio (1 nahrávky)
Upoutávka


Použité zdroje
O společnosti | TON a.s. - Židle vyrobené lidmi. [online]. Copyright © 2020 TON a.s., Michaela Thoneta 148, 768 61 Bystřice pod [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.ton.eu/cz/o-spolecnosti/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.