Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tenis

Tenis

Míčová hra pro dva nebo čtyři hráče, označovaná také jako „bílý sport“. Pochází z Anglie a je jedním z nejrozšířenějších a nejsledovanějších sportů vůbec.


Autor: Peter Menzel / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_Open_(40898029003).jpg
Podrobné informace

Roku 1852 byla v Paříži zaznamenána pravidla francouzské hry paume. Angličan Walter C. Wingfield  se nechal těmito pravidly inspirovat a roku 1875 si nechal patentovat hru zvanou tenis. V červenci roku 1877 se ve Wimbledonu v Londýně konalo první mistrovství. Další tři největší a nejuznávanější turnaje se konají v New Yorku (od roku 1881), v australském Melbourne (1905) a v Paříži (1925). V olympijském programu byl tenis od roku 1896 do 1924. Poté byl jakožto sport profesionálů vyřazen, avšak roku 1988 se vrátil. Mezinárodní tenisová federace ILTF (od roku 1977 ITF) byla založena roku 1913.

Počátky organizovaného tenisu v Čechách se datují do roku 1893, kdy byl založen I. Český lawn–tenisový klub Praha (I. ČLTK) v Praze, jehož zakladatelem byl Josef Rössler-Ořovský. Ve stejném roce byl založen také tenisový klub v Olomouci a tenisový odbor Plzeňského klubu velocipedistů. V následujícím roce vznikl tenisový klub v Brně. V roce 1895 se hrálo první mistrovství zemí Koruny české. Soutěž se hrála pravidelně do roku 1914 a přispěla k velkému rozmachu tenisu v Čechách. O dobré úrovni českého tenisu svědčí i to, že čeští hráči byli nominováni do rakouských reprezentačních týmů k mezistátním a meziměstským utkáním. Dne 15. 5. 1906 byla založena Česká lawn-tennisová associace (ČLTA), která sdružovala sedm klubů. Od roku 1911 se začal pravidelně organizovat turnaj dorostu o Pohár České lawn-tennisové asociace. Čeští tenisté se v té době účastnili i olympijských her.

V roce 1919 byla založena Československá lawn-tennisová asociace. Důležitým mezníkem se pak stal rok 1921, kdy se ČSR poprvé zúčastnila soutěže o Davisův pohár. Českoslovenští tenisté dosáhli v meziválečném období řady mezinárodních úspěchů. Po sjednocení československé tělovýchovy a sportu v roce 1948 se z tenisových klubů staly oddíly tělovýchovných jednot a řídícím orgánem tenisu se stala sekce tenisu jednotných tělovýchovných organizací. Tenis ale získal nálepku „panského sportu“ a jeho rozvoj se značně zbrzdil. Zcela ustaly mezinárodní tenisové styky a s československým tenisem se ve světě přestalo pomalu počítat. V roce 1969 byl utvořen nový vedoucí orgán, Československá tenisová asociace (od 1970 Československý tenisový svaz, tenisový svaz ČSTV). Od rozdělení Československa roku 1993 je vrcholnou tenisovou organizací Český tenisový svaz. Mezi nejlepší české tenisty a tenistky jsou považováni Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Ivan Lendl, Martina Navrátilová, Jana Novotná či Petra Kvitová. Čeští tenisté vyhráli třikrát Davisův pohár a ženy jedenáctkrát Pohár federace, resp. Fed Cup.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.