Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Textilní fakulta v Liberci

Textilní fakulta v Liberci

Jediná fakulta svého druhu v Evropě. Vyrábí nanomateriál, který je mimo jiné vysoce účinný jako ochrana proti virům.


Technická univerzita v Liberci. Autor: Rawac, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TUL_B.JPG
Podrobné informace

Textilní fakulta byla založena v roce 1960 jako součást Vysoké školy strojní v Liberci, fungující od roku 1953. Tato fakulta je dodnes jediná svého druhu v Evropě. Od roku 1995 je součástí Technické univerzity v Liberci (TUL).

Jako jediná v České republice poskytuje komplexní vzdělávání v oblasti textilních technologií, výroby oděvů, textilního marketingu a textilního návrhářství. Fakulta se proslavila svými inovacemi – výrobou nanovlákenných plošných útvarů, díky kterým se řadí mezi světovou špičku.

V roce 2020 fakulta spustila výrobu nanomateriálu metodou elektrostatického zvlákňování střídavým elektrickým proudem. Tento nanomateriál je vysoce účinný jako ochrana proti virům (zachytí 99 % virů) a je používán k výrobě roušek či dalších ochranných materiálů.

Videa (1 videí)
Katedra designu Fakulta textilní TUL

Použité zdroje
Soukromé a státní vysoké školy - přijímací zkoušky, studium na VŠ a vzdělávání - Vysoké školy [online]. [cit. 26.8.2020] Dostupné z: https://www.vysokeskoly.cz/katalog-vs/technicka-univerzita-v-liberci/fakulta-textilni/125

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.