Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tomki Němec

Tomki Němec

Přední český dokumentarista a fotoreportér, který byl v devadesátých letech 20. století osobním fotografem  Václava Havla.


Tomki Němec, fotograf, ČTK/Krumphanzl Michal
Podrobné informace

*22. 6. 1963 Praha

Tomki Němec začínal fotografovat u Jána Šmoka, který vedl pro zájemce o fotografii tzv. školičku, kam přijímal jen malé procento nadaných žáků. Později pod jeho vedením studoval na Akademii múzických umění na katedře umělecké fotografie, kterou však musel z politických důvodů přerušit, protože často fotografoval na veřejných protestních akcích a vyskytoval se také v okruhu pražského samizdatu.

Přihlásil se do studentské agentury Radost a byl vybrán na místo osobního dokumentátora Václava Havla během jeho předvolební kampaně. Z plánovaných 14 dní roku 1989 se však staly tři roky dokumentování prezidenta v úřadu. Havlovým osobním fotografem byl od roku 1989 až do konce roku 1992, kdy přešel na volnou nohu a podařilo se mu prosadit jako fotoreportérovi i v mezinárodním měřítku. Dle potřeb kanceláře prezidenta Havla znovu fotografoval v letech 1997–2002. Dvakrát byl oceněn v celosvětové prestižní fotografické soutěži World Press Photo (roku 1991 s fotografií Václava Havla zařazenou do putovní výstavy, roku 1995 se umístil se svými snímky z Kuby, kam se několikrát vrátil fotografovat místní poměry, na třetím místě). Roku 2004 vyhrál 1. místo v Czech Press Photo. Jeho fotografie otiskují nejen česká média (např. Respekt, se kterým spolupracuje už od jeho počátků v roce 1989, nebo Instinkt, kde byl krátce vedoucím fotografem), ale také přední světová média (např. Der Spiegel, Le Monde, The New York Times).

Od roku 2000 podniká stále častější fotografické cesty na Balkán, zejména do Kosova, mezi jeho další zajímavé projekty patří dokumentace života klientů neziskových organizací, které pomáhají sociálně, tělesně nebo mentálně postiženým lidem. Upozornil na sebe také fotografováním prezidentské volební kampaně Karla Schwarzenberga na přelomu let 2012/2013.

 

 

 

Použité zdroje
NĚMEC, Tomki. Tomki Němec. 1st ed. Prague: Torst, 2007. 143 s. FotoTorst; 29. ISBN 978-80-7215-329-9.
Tomki Němec [online]. ©Tomki Němec 2016 [cit. 6. 9. 2020]. Dostupné z: https://knihahavel.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.