Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
VZLUSAT-1

VZLUSAT-1

V pořadí sedmá česká (československá) družice a první česká nanodružice. V provozu je od roku 2017, byla projektována pro měření koncentrace kyslíku v atmosféře a snímání kosmické radiace.


ČTK/Šimánek Vít
Podrobné informace

Družice VZLUSAT-1 byla vyvinuta Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem (VZLÚ) v pražských Letňanech a soukromými i univerzitními subjekty. Součástí vybavení družice je také kompozitní radiační štít, kterým se testuje ochrana elektroniky před vysokou radiací ve vesmíru. Na oběžnou dráhu se dostala dne 23. června 2017 jako v pořadí sedmá česká družice. Spolu s dalším nákladem byla vynesena indickou raketou SLV-C38 z kosmodromu Šríharikota v Indii v rámci mezinárodní mise QB50. Plný provoz družice začal 2. srpna 2017, od té doby se pohybuje na oběžné dráze rychlostí 7 km/s (kolem 25 000 km/h) ve výšce 500 km. Zemi oběhne za 94 min a 42 s.

VZLUSAT-1 je typu cubesat a svými rozměry 20 × 10 × 10 cm a hmotností 2 kg se řadí mezi nanodružice. Na palubě nese přístroj FIPEX pro měření koncentrace kyslíku v atmosféře, miniaturizovaný rentgenový dalekohled a senzory snímající vlhkost a teplotu.

Družice VZLUSAT-1 stále krouží a vysílá data, čímž dalece překročila průměrnou životnost satelitů svého typu.

Použité zdroje
Nanodružice VZLUSAT-1 je 500 dní na oběžné dráze | Týden.cz. Týden.cz - Aktuální zpravodajství v souvislostech [online]. Copyright © 2006 EMPRESA MEDIA, a.s. [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.tyden.cz/rubriky/veda/vesmir/nanodruzice-vzlusat-1-je-500-dni-na-obezne-draze_502056.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.