Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Václav Vorlíček

Václav Vorlíček

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších českých režisérů a scenáristů druhé poloviny 20. století. Proslavil se jako autor komedií, filmových pohádek a televizních seriálů.


Autor: ČTK/Krumphanzl Michal
Podrobné informace

*3. 6. 1930 Praha – 5. 2. 2019 Praha

Václav Vorlíček vystudoval v 50. letech obor režie na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU). Jeho tvůrčí počátky po studiích jsou spojeny s filmovým studiem Barrandov, kde začínal jako asistent režie, brzy se však vypracoval na pomocného režiséra. Jako samostatný režisér působil od poloviny 60. let. Jakožto jedna z hlavních osobností českého filmu v období normalizace byl Vorlíček nucen natáčet i politicky angažované snímky poplatné době, k nimž patří například komediální trilogie Bouřlivé víno (1976), Zralé víno (1981) a Mladé víno (1986) z venkovského prostředí, jejímž hlavním hrdinou je předseda JZD. Kromě toho se mu však podařilo vytvořit řadu divácky velice oblíbených a zároveň ideologicky neutrálních komedií, z nichž většinu natočil společně se spisovatelem a scénáristou Milošem Macourkem. Velice populární byly a dosud zůstávají zejména jejich nadčasové filmové veselohry ze 70. let, jako např. fantastická crazy komedie Pane, vy jste vdova! (1970), absurdní sci-fi Což takhle dát si špenát (1977) či rodinná komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974). Tandem Vorlíček–Macourek vytvořil také populární pohádkové seriály pro děti jako Létající Čestmír (1983), Křeček v noční košili (1987) a především Arabela (1979), která bezesporu patří ke kultovním českým seriálům a představuje jeden z pomyslných vrcholů Vorlíčkova díla. Vorlíček se proslavil také jako autor řady českých filmových pohádek, zejména mezinárodně proslulé verze klasické pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973) s Libuší Šafránkovou v hlavní roli. Populární je také romantický příběh o čarodějce Saxaně Dívka na koštěti (1971) nebo jeho zpracování klasických pohádkových příběhů: moderní Růženka v pohádce Jak se budí princezny (1977) a tradičnější Princ a Večernice (1978).

Vorlíčkovy filmy a pohádky jsou oblíbenou součástí vánočních televizních programů nejen v Česku, ale i v některých dalších zemích (např. v Německu, Norsku či Rusku). O režisérovi, kterého si zamilovalo hned několik generací, natočil Zdeněk Zelenka dokumentární životopisný televizní film Václav Vorlíček, král komedií a pohádek (2005).

Videa (4 videí)
Populární televizní seriál Arabela

Sestřih z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku

Komedie Pane, vy jste vdova!

Komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

Použité zdroje
FENCL, Ivo. Václav Vorlíček a autoři předloh jeho filmů. In: Webmagazín Rozhledna [online]. 10. 2. 2019 [cit. 27. 3. 2019]. http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=16547
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. 514 s. ISBN 80-85839-54-7.
Václav Vorlíček. In: Česká televize [online] [cit. 27. 3. 2017]. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/lide/vaclav-vorlicek/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.