Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Velká pardubická

Velká pardubická

Nejstarší překážkový dostih v českých zemích, který se s výjimkou válečných let koná od roku 1874. Nejvíce vítězství získal jezdec Josef Váňa (8krát), nejúspěšnějším koněm byl valach Železník (čtyři vítězství).


Autor: Pudelek (Marcin Szala) / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velk%C3%A1_pardubick%C3%A1_-_z%C3%A1vodi%C5%A1t%C4%9B.JPG
Podrobné informace

Předchůdcem překážkového dostihu Velká pardubická byly tzv. parforsní hony, které podle anglického vzoru pořádal na svém panství ve východních Čechách od 30. let 19. století hraběcí rod Kinských. Na pardubické závodní dráze se konaly dostihy o dvacet let později. Počátkem listopadu 1874 se uskutečnila poprvé Velká pardubická steeplechase, která si svou obtížností získala brzy uznání v celé Evropě a byla považována za nejtěžší překážkový dostih na evropském kontinentu. V současnosti měří trať dostihu 6 900 m a z 31 překážek patří k nejproslulejším Velký Taxisův příkop a navazující Irská lavice. Velká pardubická se s výjimkou válečných let pořádala pravidelně každý rok.  V současnosti se koná druhou říjnovou neděli. Závodit mohou koně šestiletí a starší, nejvíce vítězství si ze závodu odnesl valach Železník (celkem čtyři), pokaždé v sedle s Josefem Váňou. Kromě tohoto koně se do historie dostihu zapsali i trojnásobní vítězové, zejména Korok s jezdcem Václavem Chaloupkou, dále Sagar, Peruán, Tiumen a v posledních letech klisna Orphee des Blins. Mezi žokeji patří nejvíce prvenství – osm – Josefu Váňovi, rovněž úspěšnému trenérovi dalších vítězů Velké pardubické. V posledním desetiletí se k jeho počtu vítězství rychle blíží žokej Jan Faltejsek.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.