Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Věra Čáslavská

Věra Čáslavská

*3. 5. 1942 Praha – †30. 8. 2016 Praha

Legenda československé sportovní gymnastiky, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy. Se sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je jednou z nejvýraznějších postav historie olympijských her.


Podrobné informace

Věra Čáslavská se od dětství věnovala baletu a krasobruslení a od roku 1957 začala pod vedením Evy Bosákové trénovat gymnastiku. V roce 1958 startovala na mistrovství světa v Moskvě jako nejmladší účastnice. Po olympijské premiéře v Římě 1960 vybojovala na olympijských hrách v Tokiu 1964 a Mexiku 1968 celkem sedm zlatých a čtyři stříbrné medaile. Na hrách v Tokiu získala Čáslavská kromě medailí i sympatie diváků z celého světa, když se i přes chybu na bradlech rozhodla cvičení dokončit a předvést sestavu alespoň pro diváky. Na konci olympijských her v Mexiku se provdala za československého běžce Josefa Odložila.

V roce 1968 podepsala Čáslavská petici Dva tisíce slov a proti okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy se ohradila na olympijských hrách v Mexiku tzv. tichým protestem, když se při sovětské hymně spontánně odvrátila od sovětské vlajky a dívala se do země. Po těchto hrách ukončila Čáslavská svoji sportovní kariéru. V témže roce byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa. Svůj podpis pod peticí neodvolala a později byla vyloučena z Československého svazu tělesné výchovy a sportu. Mezi lety 1979–1981 jí bylo dovoleno vycestovat do Mexika, kde vykonávala trenérskou činnost. V letech 1990–1996 zastávala post předsedkyně Československého a poté Českého olympijského výboru a od roku 1995 do roku 2001 byla rovněž členkou Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Během své kariéry vybojovala v různých soutěžích rekordních 140 medailí.

Po listopadu 1989 Čáslavská působila jako poradkyně a asistentka prezidenta Václava Havla. Je držitelkou několika vyznamenání – v roce 1989 jí Mezinárodní výbor pro fair play při UNESCO udělil Cenu Pierra de Coubertina, v roce 1991 byla MOV oceněna Olympijským řádem. Je též nositelkou státní Medaile Za zásluhy II. stupně (1995) a také japonského Řádu vycházejícího slunce (2010). Jako pravděpodobně tehdy jediné ženě na světě jí byl věnován historický samurajský meč, který dostala darem od fanouška po olympijských hrách v Tokiu.

Použité zdroje
Kosatík, P. 2012. Věra Čáslavská: život na Olympu. Praha: Mladá fronta

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.