Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Viktor Kalabis

Viktor Kalabis

Skladatel, hudební režisér a jeden ze zakladatelů mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Inicioval vznik Institutu Bohuslava Martinů v Praze a byl jednou z nejvýznamnějších osobností české hudby druhé poloviny 20. století.

 


https://www.youtube.com/watch?v=tEn57-p2HfM&feature=share
Podrobné informace

*27. 2. 1923 Červený Kostelec – 28. 9. 2006 Praha

Viktor Kalabis maturoval na gymnáziu v Jindřichově Hradci v roce 1942. Studiu skladby se věnoval na konzervatoři v Praze u Emila Hlobila a poté na AMU u Jaroslava Řídkého. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy současně vystudoval hudební vědu a psychologii v roce 1952. Titul PhDr. mu byl přiznán až v roce 1991 po pádu komunistické vlády. Od roku 1953 působil jako hudební režisér a redaktor Československého rozhlasu v Praze a od roku 1972 se věnoval převážně komponování. Jeho tvorbu charakterizuje smysl pro vnitřní logiku a řád díla, umění proporcí, ekonomika výrazových prostředků a instrumentační mistrovství. Díla mají ojedinělou zvukomalebnost a přesvědčivost hudebního sdělení. Je autorem více než devadesáti opusů.

Mnohé jeho skladby byly komponovány přímo na objednávku interpretů, např. Koncert pro orchestr pro Českou filharmonii, 4. symfonie pro Staatskapelle Dresden, Canticum canticorum pro Gächinger Kantorei, 2. houslový koncert pro Josefa Suka. Klavírní koncert č. 1 a Koncert pro cembalo napsal pro svou manželku Zuzanu Růžičkovou, Pět romantických písní o lásce pro Terezii Czajbókovou a Maďarskou národní filharmonii. Řada skladeb vznikla na objednávku mezinárodních soutěží, např. Pražské jaro, Mezinárodní soutěž Carl Czerný, Mezinárodní festival Brno aj.

Jeho díla byla prováděna předními světovými orchestry a slavnými dirigenty jako Lovro von Matačićem, Gennadijem Rožděstvenským, Wolfgangem Sawallischem, Jiřím Koutem, Zdeňkem Mácalem, Karlem Ančerlem, Václavem Neumannem, Manuelem Rosenthalem, Jaroslavem Vogelem, Herbertem Blomstedtem a mnoha jinými. Významná je též Kalabisova hudebně organizační činnost – spoluzakládal mezinárodní rozhlasovou soutěž Concertino Praga. V letech 19902003 byl prezidentem Nadace Bohuslava Martinů a inicioval také vznik Institutu Bohuslava Martinů. Mnohá jeho díla byla poctěna cenami a vyznamenáními: v roce 1969 Státní cena a Cena československé kritiky za Koncert pro velký orchestr, videosnímek Alenka v říši divů ztvárněný Českou televizí obdržel cenu Parents’ Choice Award v USA.

Použité zdroje
PILKA, Jiří. Kalabis Viktor (Portrét skladatele). Praha, 1999
ŠEDA, Jaroslav. Viktor Kalabis. Akademie múzických umění, Praha 2016, ISBN: 9788073313517

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.