Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vladimír Merta

Vladimír Merta

Původně vystudovaný architekt, scenárista a filmový režisér. Fotograf, publicista a hudebník – kytarista a loutnista. Je zástupcem tzv. městského folku. Během listopadových událostí roku 1989 byl jednou z tváří tzv. sametové revoluce.

 


By Gampe - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8314696
Podrobné informace

*20. 1. 1946 Praha

Vladimír Merta pochází z rodiny válečného veterána západní fronty Augustina Merty. Absolvoval studium architektury na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v roce 1971 a během studentského pobytu ve Francii v roce 1968 začal skládat vlastní písně. Svoji první LP desku vydal u francouzské společnosti Vogue (v roce 1969, vyšla i reedice v roce 2009). V letech 1971–1976 studoval na Filmové fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU), kde absolvoval filmovou a televizní scenáristiku a režii. Jeho absolventský film Smrt krásných srnců je podle předlohy Oty Pavla.

Na sklonku 80. let vydala firma Panton Mertovu dvojdesku z koncertu (1989). S přestávkami vystupoval, publikoval a pracoval na vlastních filmařských projektech: podle jeho scénáře v roce 1981 režisér Jaromír Jireš natočil film Opera ve vinici, Merta režíroval pořad v Lucerně věnovaný památce Jaroslava Ježka. V roce 1990 vyšly některé jeho starší nahrávky na LP Hodina vlka. Písničkář psal písně a texty nejen pro sebe, ale i pro jiné interprety, např. Vladimíra Mišíka. V roce 1986 mu byla udělena cena Zlatá porta.

Koncertoval, zpíval a doprovázel mezzosopranistku Janou Lewittovou na koncertech renesanční a barokní hudby a v roce 1996 spolu natočili album Sefardské inspirace. Věnuje se filmové, divadelní a scénické hudbě, zhudebňování poezie, improvizované hudbě na pomezí žánrů, písničkářství. V roce 1991 vydal ve vlastním nakladatelství ARTeM knihu svých textů Nebuď nikdy sám a také školu hry na harmoniku a kytaru. V roce 2015 natočil třídílný cyklus Šedá zóna pro Českou televizi.

 

Použité zdroje
http://www.vladimirmerta.cz/
https://www.ceskatelevize.cz/lide/vladimir-merta/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.