Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vlasta (časopis)

Vlasta (časopis)

Nejstarší český dodnes vycházející časopis pro ženy.


Autor: Adolf Liebscher – ΑΩ institut, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5677142
Podrobné informace

Současný časopis Vlasta založila roku 1947 Milada Horáková. Název měl odkazovat k bájné bojovnici Vlastě z Dívčí války. Periodikum bylo míněno nejen jako zdroj zábavy, ale i vzdělání. Obsahovalo všechny dnes již běžné rubriky podobných titulů jako móda, zdravá výživa, dopisy a otázky čtenářek, povídky a jiné. Vycházela také dětská příloha Sluníčko sedmitečné. Po únoru 1948 se časopis stal orgánem Československého svazu žen a přibyla tendenční rubrika zaměřená na aktuální politické dění. Vlasta se na dlouhou dobu stala jediným časopisem pro ženy, jenž v Československu vycházel. Po roce 1989 se na trhu začalo objevovat mnoho dalších obdobných časopisů, a Vlasta tak ztratila svou dominantní pozici. V současné době vychází jednou týdně.

Použité zdroje
https://www.bkovarikova.cz/texty/zajimavosti/z-historie-zenskeho-casopisu-vlasta/
https://www.magaziny.cz/novinka/vlasta-slavi-70-narozeniny/
KAVÁLKOVÁ, Lucie: Mediální obraz ženského stáří v časopise Vlasta. Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Olomouc 2010 (Magisterská diplomová práce)

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.