Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vodní elektrárna Čeňkova pila

Vodní elektrárna Čeňkova pila

Malá vodní elektrárna, která je již více než 100 let nepřetržitě v provozu. 


Autor: Stewex / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cenkova_pila_-_elektr%C3%A1rna.jpg
Podrobné informace

Vodní elektrárna Čeňkova pila se nachází v malebné krajině Šumavy na soutoku řeky Vydry s řekou Křemelnou. Původně dodávala elektřinu pro celé město Kašperské Hory. Oblast, v níž se tato elektrárna nachází, je známá díky pobytu Bedřicha Smetany, který zde v roce 1867 údajně získal inspiraci pro úvodní část své symfonické básně Vltava.

Historie této elektrárny se začala psát v 18. století, kdy se na místě stávajícího elektrárenského zařízení nacházel mlýn. Kvůli přepravě dřeva po řece Otavě, která vzniká soutokem Vydry a Křemelné, byl mlýn přestavěn pražským obchodníkem Čeňkem Bubeníčkem na vodní pilu a sklad dřeva. V roce 1912 město Kašperské Hory pilu přebudovalo na vodní elektrárnu, které se na svou dobu dostalo nejmodernějšího vybavení (generátor o výkonu 96 kW a samočinný regulátor napětí). Ačkoliv od té doby nebylo celé zařízení rekonstruováno, je stále v provozu a vyrábí elektřinu. Dnes se Čeňkova pila nachází na seznamu chráněných technických památek České republiky a v letních měsících je otevřena pro veřejnost.

 

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.