Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vodní nádrž a přehrada Jevišovice

Vodní nádrž a přehrada Jevišovice

Unikátní moravská přehrada postavená za italské pomoci. Kromě ochrany před povodněmi slouží hlavně k rekreaci. Od roku 1987 je technickou památkou.


ČTK/Zehl Igor
Podrobné informace

Přehrada Jevišovice je nejstarší kamennou přehradou na Moravě a zároveň jednou z nejstarších v Evropě. Jméno dostala podle obce Jevišovice na jihu Moravy, která je v její blízkosti. Vodní nádrž vznikala na 55. kilometru řeky Moravy mezi lety 1894–1896 a k zajištění kvality a bezpečnosti díla byli na stavbu najati zkušení italští dělníci. Její hlavní funkcí je ochrana před povodněmi, v současnosti slouží ovšem i jako místo vyhledávané pro rybolov a rekreaci.

Délka hráze v koruně činí 122 m, šířka 3 m a výška 13,8 m. Vzhledem k období a způsobu budování se stala objektem středoevropského významu a roku 1987 byla vyhlášena technickou památkou.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.