Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vodní přehrada a elektrárna Orlík

Vodní přehrada a elektrárna Orlík

Významná součást Vltavské kaskády, která hraje důležitou roli při řízení průtoku Vltavy. Na EXPO 58 získala zlatou medaili.


ČTK/Pancer Václav
Podrobné informace

Vodní přehrada a elektrárna Orlík, pojmenovaná podle zámku, který stojí jen pár metrů nad její hladinou, se nachází nedaleko města Příbram. Tvoří jednu z nejvýznamnějších částí Vltavské kaskády. Je nejobjemnější akumulační nádrží v České republice, zadržuje až 720 mil. m3 vody, а hraje důležitou roli při řízení průtoku Vltavy.

Historie orlické přehrady se začala psát v roce 1953, kdy bylo o výstavbě Orlíku rozhodnuto. V době jejího budování bylo hlavním cílem vytvořit kapacity elektrické energie, které by odpovídaly rostoucím potřebám průmyslu tehdejšího socialistického Československa. Elektrárnu stavělo 1500 dělníků celé čtyři roky. Rok po dokončení se roztočily všechny turbíny elektrárny. Vodu zde zadržuje betonová gravitační hráz o délce 450 m a výšce 81,5 m. Jedná se o nejvyšší hráz tohoto typu v Česku. Celkový výkon vodní elektrárny se čtyřmi Kaplanovými turbínami (se spádem vody 70,5 m) činí 364 MW.

Každá z turbín byla původně opatřena deseti lopatkami, které byly v době zahájení provozu jedinými svého druhu na světě. I to bylo důvodem, proč orlická vodní elektrárna získala na výstavě EXPO 58 v Bruselu zlatou medaili. Dnes je vybavena moderními osmilopatkovými koly s vyšší účinností. Díky této přehradě je minimalizováno riziko velkých záplav podél řeky Vltavy.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.