Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Výrobce letadel Beneš-Mráz

Výrobce letadel Beneš-Mráz

Výrobce letadel v meziválečném a poválečném Československu. Jeho sídlem byla Choceň a specializací výroba cvičných a sportovních letounů.


Podrobné informace

Inž. P. Beneš a inž. J. Mráz, továrna na letadla, (známá jako Beneš–Mráz) byla založena 1. 4. 1935 Pavlem Benešem a Jaroslavem Mrázem v Chocni u Pardubic a specializovala se na výrobu jednomotorových cvičných a sportovních letounů.

Továrna vyráběla řadu lehkých letadel vlastní konstrukce, a to až do okupace Československa německou armádou. V letech 1939–1940 byla přejmenována na Ing. J. Mráz, továrna na letadla – Ing. J. Mráz, Flugzeugfabrik. Během války vyráběla letouny Fieseler Fi 156 (Storch) a nákladní kluzáky DFS 230 pro německou Luftwaffe. Poptávka po letadlech byla v této době tak velká, že vznikla i pobočka továrny v Nitře na Slovensku. Po válce byla společnost znárodněna a reorganizována pod názvem Ing. J. Mráz, továrna na letadla, národní správa, poté změnila název ještě několikrát. V roce 2010 firma zanikla. 

Kromě výše zmíněných modelů patří mezi ty nejznámější z dílny Beneš–Mráz první letadlo Be-60 Bestiola a dále Be-51 Beta Minor, Be-150 Beta Junior, Be-550 Bibi či Be-555 Super Bibi; nejoceňovanějším letounem je pak model Be-50 Beta Minor z roku 1935.

Použité zdroje
NĚMEČEK, Václav. Československá letadla (1918-1945). III. vyd. Praha: Naše vojsko, 1983.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.