Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Wilhelm Horn

Wilhelm Horn

Průkopník fotografie, vydavatel prvního specializovaného fotografického časopisu a majitel prvního obchodu s fotografickou technikou ve střední Evropě.


Fotografie z českolipského ateliéru Wilhelma Horna. S laskavým svolením Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Autor: Wilhelm Horn, licence: Volné dílo, https://cs.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Horn#/media/Soubor:Horn001.jpg
Podrobné informace

*10. 4. 1809 Česká Lípa – †15. 10. 1891 Česká Lípa

Wilhelm Horn se narodil do převážně německy mluvící rodiny v České Lípě, jeho otec byl hodinář. Horn studoval Polytechnický institut ve Vídni a poté dva roky v oddělení architektury vídeňské Akademie výtvarných umění. Po studiích pracoval 23 let jako úředník ve státní službě ve Vídni, Innsbrucku, Brně a Praze.

Koncem 40. let začal experimentovat s daguerrotypií (fotografická technika s exponováním obrazu na kovový plát se stříbrnou vrstvou a jeho zalitím do skla). V říjnu 1841 otevřel v Praze na Koňském trhu první stálý daguerrotypický ateliér v českých zemích. Jeho zálibou byla portrétní miniatura, známé byly také jeho kresby. Po smrti první manželky se znovu oženil, opustil místo ve státní správě a začal se věnovat výhradně fotografii.

Roku 1854 začal vydávat první specializovaný fotografický časopis Photographisches Journal, psaný v němčině a tištěný v Lipsku, který se prodával po celé Evropě. Zároveň začal jako první ve střední Evropě prodávat fotografické potřeby, jež dodával do řady evropských velkoměst, a svůj ateliér, který pojmenoval Skleněný salon, přestěhoval na frekventovanější místo do ulice Na Příkopě. Do časopisu kromě Horna přispívaly významné osobnosti evropské fotografie. Články byly věnovány fotomateriálu, fotografické technice i recenzím na fotografické výstavy. Jeho čtrnáctideník sehrál významnou celoevropskou roli v propagaci fotografie. Horn byl také v českých zemích první, kdo zájemce učil technice fotografické práce, kurzy inzeroval ve svém časopise.

Roku 1865 zanechal obchodování, přestal vydávat časopis a odešel z Prahy do rodné České Lípy, kde zakoupil dům, a fotografii se věnoval již jen příležitostně. Zemřel v 82 letech a jeho hrob na novém českolipském hřbitově, kde je pohřben se svou druhou ženou, je dnes chráněnou kulturní památkou.

Použité zdroje
SCHEUFLER, Pavel. Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2013. 467 s. ISBN 978-80-7331-112-4.

Národní památkový ústav [online]. (c) 2015 - Národní památkový ústav, všechna práva vyhrazena [cit. 1. 6. 2020].Dostupné z: https://www.pamatkovykatalog.cz/nahrobek-wilhelma-horna-15073579

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.