Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Železniční most v Prostředním Žlebu

Železniční most v Prostředním Žlebu

Nejníže položený železniční most v České republice. Přemosťuje řeku Labe mezi Děčínem a Prostředním Žlebem.


Zdroj: ČTK, autor: Hájek Ondřej
Podrobné informace

Železniční most přes řeku Labe mezi Děčínem a Prostředním Žlebem existuje od roku 1874. Vybudovala jej společnost Rakouská severozápadní dráha, která na našem území vystavěla mimopražskou trasu Znojmo – Jihlava – Kolín – Lysá nad Labem – Děčín – Prostřední Žleb.

Most se se svou délkou 239,1 m stal ve své době nejdelším mostem v Čechách, protože nestandardně svírá s osou řeky úhel přibližně 45°, a překlenuje tak řeku šikmo. Byl několikrát rekonstruován, jeho původní podoba však byla zachována a je patrná dodnes – stavba tak patří mezi nejstarší mosty s originální konstrukcí v Česku. Most je charakteristický mohutnými pískovcovými pilíři, protože se zde původně počítalo s dvoukolejovou dopravou. Druhá kolej však nebyla nikdy postavena; prázdné místo pro druhou kolej nicméně prakticky posloužilo např. v roce 1927, kdy byla mostní konstrukce měněna. V současnosti slouží most pouze pro nákladní dopravu.

Použité zdroje
MOŠNA, Václav. Krásné mosty České republiky. 1. české vyd. Praha: Slovart, ©2012. 239 s. ISBN 978-80-7391-617-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.