Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Železniční viadukt Smržovka

Železniční viadukt Smržovka

Působivý železniční viadukt na severu Čech. Nachází se na železniční trati Liberec–Tanvald a je zařazen na seznam národních technických památek.


Autor: Chmee2, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Railway_viaduct_in_Smr%C5%BEovka_in_winter_2013-2014_(2).JPG
Podrobné informace

Smržovský železniční viadukt se nachází na trati Liberec–Tanvald na severu Čech, kde přemosťuje hluboké údolí a spojuje železnicí dvě části města. Je vystavěn v oblouku, jehož poloměr je 1 800 m, což ho činí největší technickou stavbou na trati Liberec – Tanvald – Harrachov. Viadukt byl zařazen na seznam národních technických památek.

Výstavba začala v roce 1893 a do provozu byl viadukt uveden 11. 10. 1894. Stavba je charakteristická devíti mostními oblouky; celková délka viaduktu je 123 m, šířka mostovky 4,9 m a maximální výška dosahuje hodnoty 26,5 m. Kvalitní výstavba byla prokázána v čase – viadukt byl v provozu bez zásadních stavebních úprav více než 100 let. První oprava železničního viaduktu proběhla až v roce 2008.

Použité zdroje
Železniční viadukt: Smržovka. Smržovka: Titulní stránka [online]. [cit. 26.8.2020] Dostupné z: https://www.smrzovka.cz/zeleznicni-viadukt/os-1198

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.