Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zoologická zahrada Dvůr Králové n. L.

Zoologická zahrada Dvůr Králové n. L.

Východočeská zoologická zahrada, která se specializuje na chov afrických zvířat. Svou úspěšnou snahou o záchranu kriticky ohrožených druhů je ve světovém měřítku unikátní.


Black Rhino, ZOO Dvůr Králové, Czech Republic. Autor: Mistvan, licence CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diceros.bicornis-01-ZOO.Dvur.Kralove.jpg
Podrobné informace

Zoologická zahrada ve východočeském Dvoře Králové nad Labem (též nazývaná Safari park) byla otevřena veřejnosti v roce 1946. Z původně malého pozemku s několika evropskými zvířaty se stala nejen jednou z největších zoologických zahrad v Česku, ale i jedním z nejvýznamnějších center chovu a ochrany afrických zvířat na světě. V současnosti chová asi 2 500 exemplářů zvířat přibližně 420 druhů. V létě roku 1989 byl pro návštěvníky otevřen první a hlavní safari okruh. Toto safari bylo v roce 2016 prohlášeno za kulturní památku a pojmenováno po Josefu Vágnerovi, přírodovědci, cestovateli a dlouholetém řediteli zahrady, který v 60. a 70. letech 20. století podnikl devět velkých, mimořádně úspěšných expedic do Afriky, odkud pro dvorskou zoo získal na 2 000 zvířat. Dosud se jedná o jediné lví safari ve střední Evropě. Návštěvníkům je do něj umožněn přístup buď v autobusech zoologické zahrady, nebo individuálně ve vlastním voze.

Mezi největší chovatelské úspěchy a zásluhy dvorské zoo patří mimořádně zdařilý chov žiraf, kterých se zde od jejího založení narodilo více než 250. Na žádném jiném místě na světě mimo Afriku se takto vysoký počet žiraf nenarodil. Rovněž je jedinou zoologickou zahradou v Česku, která chová vzácné pralesní žirafy okapi. Chov v dvorské zoo zároveň představuje poslední naději na záchranu kriticky ohroženého nosorožce bílého severního, který byl až na poslední dvě žijící samice na Zemi zcela vyhuben. Ty byly dříve odchovány právě touto zahradou, které stále patří a kde prožily většinu života, přičemž dnes obě žijí v Keni. Tam v roce 2018 uhynul nosorožec Sudán, poslední žijící samec tohoto druhu. V současné době probíhají pokusy o záchranu druhu pomocí umělých technik rozmnožování.

Roční návštěvnost dvorské zoo v posledních letech převyšuje 500 000 osob. Tomu pomáhá neustálé rozšiřování a modernizace zahrady, spojené i s návratem některých zvířat, např. hrochů, kteří po určitý čas na přelomu první a druhé dekády 21. století nebyli v zahradě k vidění. Součástí expozice zahrady je i Galerie Zdeňka Buriana představující jeho obrazy s prehistorickou tematikou.

Použité zdroje
ČTK. V Zoo Dvůr Králové se po 30 letech narodili lvi berberští. Ošetřovatelé už je pouštějí do výběhu. In: iROZHLAS.cz [online]. 4. 7. 2019 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/zoo-dvur-kralove-lvi-berbersti_1907041117_pj

Safari Park Dvůr Králové nad Labem [online]. WZD - Worldwide Zoo Database (c) 2009–2019 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: http://www.wzd.cz/zoo/EU/CZ/zoo_dvur/cz_dvur_kralove_text02_ces.htm

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.