Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Cep

Cep

Původně zemědělský nástroj upravený  na zbraň, která se stala jedním ze symbolů husitského válečnictví.


Okovaný cep. Licence Public Domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cep_bojowy_0211.jpg
Podrobné informace

Cep byl původně obyčejný zemědělský nástroj sloužící k mlácení obilí, už ve 13. století však existují doklady o jeho využití v boji. Původní dřevěný tlouk byl zpevněn železnou výztuží a doplněn hřeby nebo hroty. Takováto zbraň byla i pro neurozeného bojovníka snadno ovladatelná (byl s jejím užíváním obeznámen již z práce na poli) a velmi účinná proti plátové zbroji, jež se lépe promáčkla úderem, než probodla nebo prosekla.

Pro svou dostupnost a jednoduchost výroby se stal cep v 15. století jednou z hlavních dřevcových zbraní husitských vosk, sestavených z počátku především ze sedláků a chudších měšťanů – podle soudobých pramenů měl tvořit výzbroj až poloviny pěchoty určené k boji zblízka. V českém historickém povědomí je tak spolu s vozovou hradbou dodnes vnímán jako symbol husitského válečnictví. Po skončení husitských válek se bojový cep rozšířil i dále do Evropy a používán byl ještě za selských povstání v 17. a 18. století.

Použité zdroje
KLUČINA, Petr et al. Vojenské dějiny Československa. Díl 1. Do roku 1526. vyd. Praha: Naše vojsko, 1985. 363 s. ISBN 80-206-0056-6.
KŘÍŽEK, Leonid a ČECH, Zdirad J. K. Encyklopedie zbraní a zbroje. 1. vyd. Praha: Libri, 1997. 327, [8] s. ISBN 80-85983-18-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.