Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Frank Planer

Frank Planer

Karlovarský rodák, který se stal jedním z nejslavnějších českých filmařů a nejlepších světových kameramanů.

 

 


Frank Planer a Gregory Peck při natáčení filmu Prázdniny v Římě Autor: unknown (Paramount Pictures) – Roman Holiday film - DVD bonus, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21672799
Podrobné informace

*29. 3. 1894 Karlovy Vary – 10. 1. 1963 Hollywood, USA

 

 

Frank Planer, vlastním jménem Franz Planer (někdy je uváděn i jako František Plánička), se sám považoval po celý život za Čechoslováka. Vyrůstal v Chomutově a v Ústí nad Labem, odkud odešel do Vídně, kde se vyučil fotografem. Po první světové válce se stal šéfkameramanem mnichovské společnosti Emelka, do roku 1923 natočil osm filmů. Ve 30. letech pracoval jako kameraman v Mnichově a v Berlíně. Žil střídavě v Paříži, ve Vídni a v Ústí nad Labem. Dobová kritika vysoce hodnotila jeho podíl na úspěchu filmu Premiéra z roku 1937.

V roce 1938 již točil v Hollywoodu, kam uprchl se svou židovskou manželkou před nacismem. Natáčel až deset filmů ročně a spolupracoval s hereckými hvězdami první velikosti, například s Henrym Fondou, Frankem Sinatrou, Ronaldem Reaganem, Sophií Lorenovou i Marilyn Monreovou. Roku 1949 natočil film Šampión s Kirkem Douglasem a získal za něj první nominaci na Oscara. V roce 1954 následoval i u nás populární film Prázdniny v Římě s Audrey Hepburnovou a Gregorym Peckem. Za kamerou stál i u filmů Velká země Snídaně u Tiffanyho. Poslední film natočil a poslední, pátou nominaci na Oscara obdržel rok před smrtí.

Frank Planer za svůj život natočil 156 vesměs velmi úspěšných filmů, pětkrát byl nominován na Oscara za kameru, ale nikdy ho nezískal. Z československých kameramanů se s ním může srovnávat snad jen Miroslav Ondříček.

Použité zdroje
Krsek, Martin, Šedesát ústeckých nej, Ústí nad Labem: Muzeum města Ústí nad Labem, 2007

https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20100713_wv_zilivusti_kamera_frankplaner.html
https://www.google.com/search?q=frank+planer&oq=frank+planer&aqs=chrome..69i57j0l5.6813j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Planer

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.