Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Gregor Mendel

Gregor Mendel

Botanik, učitel a opat augustiniánského kláštera v Brně. Zakladatel principů dědičnosti, které se staly základem nauky o genetice. Prokázal, že vlastnosti přecházejí od rodičů k jejich potomkům matematicky předvídatelným způsobem.


Autor: Bateson, William, licence Public domain (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gregor_Mendel_Monk.jpg)
Podrobné informace

*22. 7. 1822 Hynčice – 6. 1. 1884 Brno

Gregor Johann Mendel (česky též Řehoř Jan Mendel) měl jako jediný syn v rodině převzít malé rodinné hospodářství, rozhodl se ale vstoupit do kláštera na Starém Brně jako novic augustiniánského řádu, kde dostal jméno Gregor (Johann/Jan bylo jeho rodné jméno). V roce 1851 byl poslán na vídeňskou univerzitu, kde se věnoval fyzice a matematice a pracoval pod vedením rakouského fyzika Christiana Dopplera. Studoval také anatomii a fyziologii rostlin a použití mikroskopu u botanika Franze Ungera. Po návratu z Vídně v roce 1856 Mendel zahájil v Brně své průkopnické studium. Pustil se do vysoce systematického víceletého zkoumání dědičných vlastností hrachu; individuálně a pečlivě zaznamenával rysy, které každá rostlina projevovala v následujících generacích. Prozkoumal tak vlastnosti u 30 000 rostlin.

V roce 1866 publikoval své dílo o dědičnosti. Ve své době však zůstala intelektuální úroveň díla bez povšimnutí. Teprve na začátku 20. století si vědci, kteří v této oblasti prohledávali literaturu, uvědomili, že jejich objevy nejsou nijak nové. Mendel tak byl uznán za otce genetiky – identifikoval pravidla (Mendelovy zákony dědičnosti), podle kterých se vlastnosti živých organismů předávají dalším generacím. V současnosti jsou jeho dílo a život představeny v Mendelianu a Mendelově muzeu Masarykovy univerzity v Brně a jeho jméno nese planetka 3313.

Videa (1 videí)
Gregor Mendel | dokumentární film | Česká filmová klasika

Použité zdroje
Tiscali CZ, Gregor Mendel. OSOBNOSTI.cz [online]. [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://www.osobnosti.cz/gregor-mendel.php

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.