Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hora Říp

Hora Říp

Památná hora, jedno z nejvýznamnějších míst a symbolů českých dějin.


Hora Říp od jihu.
Podrobné informace

Hora Říp je nejvyšším bodem Dolnooharské tabule, který se nachází 4 km jižně od města Roudnice nad Labem. Hora vznikla sopečnou činností během třetihor. Je tvořena zejména čedičem a nefelinitem s minimálním obsahem olivínu a vyšším obsahem titanomagnetitu, který způsobuje magnetický efekt Řípu, takže tu kompas činí značné odchylky. Svojí podobou je Říp stolová hora ve tvaru elipsy, jež se zdvihá do výšky 240 m nad okolí. Říp byl až do roku 1879 holou a bezlesou kupou, následně zde byly vysázeny převážně dubové lesy. Na jeho svazích se na několika místech vyskytuje vzácná a teplomilná květena (např. křivatec český a kosatec nízký). V okolní rovinaté krajině má Říp velký význam jako přirozené útočiště zvěře a hnízdiště ptactva.

S horou Říp je spjato mnoho pověstí a historických událostí. Podle pověsti se zde usadili první Slované pod vedením praotce Čecha a každý Čech by měl alespoň jednou za život na tuto horu vystoupit. Na vrcholu Řípu se nachází nejznámější románská památka v Čechách - rotunda sv. Jiří, původně zasvěcená svatému Vojtěchovi. V roce 1907 byla v blízkosti rotundy zbudována Boumova chata, o jejíž postavení se výrazně zasloužil předseda roudnického Klubu českých turistů Václav Bouma. Hora Říp je jakožto historicky významné místo často navštěvována turisty i poutníky. Každoročně se zde v neděli před svátkem sv. Jiřího koná národní pouť. Pochází odsud i jeden ze základních kamenů Národního divadla.

Použité zdroje
Chlupáč, I. a kol., 2002. Geologická minulost České republiky. Praha: Academia
http://www.hora-rip.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.