Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jawa Minor

Jawa Minor

Nejlevnější předválečný automobil v Československu.


Autor: Pudelek / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jawa_Minor.JPG
Podrobné informace

Jawa Minor je československý předválečný automobil vyráběný automobilkou Jawa, která po válce vyráběla pouze motocykly. Je to druhý automobil této značky, který se zároveň stal jejím nejúspěšnějším vozem. Za celou dobu sériové výroby vyjelo z továrních linek téměř 2 700 kusů tohoto modelu.   

Továrna Jawa na pražském Pankráci byla založena Františkem Janečkem v roce 1929. Nejprve se věnovala výrobě motocyklů. Od roku 1934 začala dle licence DKW (Dampf-Kraft-Wagen) zhotovovat automobil Jawa 700. Krátce poté začali František Janeček a konstruktér Zdeněk Pilát vyvíjet první vlastní vůz. Tím se stala v roce 1937 Jawa Minor (tj. latinsky „menší“). Motor Minoru byl dvoudobý dvouválec o objemu 616 cm3 a výkonu 19,5 koňské síly, který umožňoval jet maximální rychlostí 90 km/h. Kromě čtyřmístných limuzín a kabrioletů se vyráběly také sportovní dvoumístné roadstery a štábní vozidla pro armádu. Díky úspěchu Minoru v automobilové a motocyklové soutěži Malou dohodou objednalo ministerstvo národní obrany 400 vozů ještě před jeho oficiálním představením v roce 1937. Výroba Minoru probíhala kvůli upřednostnění zbrojní produkce za okupace Československa jen krátkou dobu. Zaměstnanci rozpracované vozy a hotové díly před Němci schovali, díky čemuž byla továrna hned po ukončení války připravena obnovit jeho výrobu. Ještě během války navíc tajně probíhala příprava nového automobilu Jawa Minor II, který byl však zhotovován v továrně Aero. Tam se vyráběla primárně letadla, po válce zde však dostala prostor i řada malých a středních vozidel.

Přestože automobily Jawa zaostávaly počtem vyrobených aut za téměř všemi automobilkami 30. let 20. století, vynikly unikátním způsobem výroby i sportovními úspěchy a patří jim významné místo v historii československého motorismu. Svou cenou 16 000 Kč byl model Jawa Minor ve své době také nejlevnějším osobním automobilem v Československu.

Použité zdroje
KRÁL, Zdeněk. Století českého automobilu. 1. vyd. Praha: BB/art, 2010. 221 s. ISBN 978-80-7381-806-7.

ŠUMAN-HREBLAY, Marián. Dvě století českých automobilů. 1. vydání. V Brně: CPress, 2015. 160 stran. ISBN 978-80-264-0716-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.