Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Sekyra

Josef Sekyra

 

Český geolog, horolezec, cestovatel, dobrodruh, polárník a světově respektovaný vědec. Jako první Čechoslovák stanul v roce 1969 na jižním pólu.


Podrobné informace

 

*24. 2. 1928 Nové Město nad Metují – 10. 11. 2008 Praha

 

Po gymnaziálních studiích v Náchodě a Novém Městě nad Metují absolvoval studium geologie na pražské přírodovědecké fakultě. Od roku 1952 pracoval v Ústředním ústavu geologickém v Praze. Od roku 1968 vyučoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Zabýval se především periglaciální geomorfologií a širší problematikou pouštních oblastí. Od mládí se zajímal o horolezectví a tuto svou zálibu uplatňoval i při své vědecké práci jako účastník mnoha zahraničních expedic do extrémních oblastí – pracoval v Pamíru, v afrických pouštích i v Antarktidě.

Josef Sekyra je autorem více než stovky vědeckých prací. Na svém kontě má dlouhou řadu náročných výstupů, prvovýstupů i sestupů do hlubokých krasových propastí a sopečných kráterů. Dvakrát pracoval v Antarktidě: v letech 1966–1967 se sovětskou expedicí procestoval Enderbyho zemi a Zemi královny Maud a v letech 1969–1970 s americkou expedicí Deep Treeze procestoval Transarktické pohoří, kde překročil jižní pól a podílel se na důkazu, že Antarktida byla v třetihorách spojena s Amerikou, Austrálií i Indií.

Josef Sekyra byl nejen mezinárodně respektovaným geologem, ale také uznávaným horolezcem, který zdolal i sedmitisícovku v Pamíru.

 

 

Použité zdroje
http://www.geology.cz/sekyra/zivotopis
https://www.google.com/search?q=josef+sekyra&oq=josef+sekyra&aqs=chrome..69i57j46j0l3.6182j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
http://www.geology.cz/sekyra
https://www.severskelisty.cz/osobnos/osob0081.php

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.