Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Vágner

Josef Vágner

Český lesník, zoolog, cestovatel, lovec, fotograf, etnolog a spisovatel, zakladatel a první ředitel safari ve Dvoře Králové nad Labem.


Josef Vágner Erby / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Podrobné informace

*26. 5. 1928 Ždimice – 16. 5. 2000 Dvůr Králové nad Labem

 

 

 

Josef Vágner se narodil ve vsi Ždimice poblíž Hostinného. Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské vystudoval dálkově a v letech 1962–1963 absolvoval postgraduální studium tropického a substropického lesnictví. Krátce byl zaměstnán jako lesník a v letech 1958–1965 pracoval jako učitel. V roce 1965 přijal funkci ředitele Východočeské zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Vágnerovi se podařilo ne příliš úspěšnou zahradu zkonsolidovat a přes odpor celé řady odpovědných osob připravil smělé plány na její rozšíření a přebudování. Výhodné klimatické podmínky, v nichž se zahrada nalézala, ho inspirovaly k vybudování afrického safari.

Po složitém vyjednávání Josef Vágner v roce 1967 odjel do Afriky, aby zde získal odchytem i koupí divoká zvířata pro svou zahradu. V letech 1967–1976 podnikl většinou se svou ženou celkem osm loveckých výprav do Afriky. Jeho cesty nejčastěji vedly do Ugandy, ale zvířata odchytával i v Kamerunu, Keni, Namibii, Tanzanii, Súdánu, Zambii a v Jihoafrické republice. Celkem do Evropy dovezl téměř 2 000 zvířat, z nichž 1 200 bylo určeno pro safari ve Dvoře Králové. Mezi ulovenými a do Evropy dovezenými zvířaty byly především žirafy, zebry, nosorožci, antilopy a ptáci. Svůj sen o safari v Česku se Josefu Vágnerovi podařilo z velké části realizovat. V roce 1983 musel odejít do invalidního důchodu.

Josef Vágner byl i skvělým popularizátorem přírodovědy a péče o divoká zvířata. Je autorem dvanácti populárních knih, téměř padesáti odborných studií a mnoha časopiseckých článků, často vystupoval v rozhlase a televizi. Jeho knihy, které doplnil vlastními fotografiemi, vyšly v sedmi jazycích. Vágner se zajímal nejen o etologii a zoologii, ale i o botaniku a etnologii Východní Afriky. Ovládal svahilštinu i několik kmenových jazyků a sbíral pohádky i výtvarné umění afrických obyvatel.

Použité zdroje
Milan Dus: Josef Vágner - Český lesník v Africe. Nakladatelství Triality. 2006.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_V%C3%A1gner_(zoolog
http://www.vagner90.cz/josef-vagner/
https://www.mudk.cz/cs/mesto/o-meste/cestni-obcane-mesta/ing-josef-vagner-csc.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.