Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Máchovo jezero

Máchovo jezero

Jeden z nejznámějších a turisticky nejpopulárnějších rybníků v České republice.


Podrobné informace

Máchovo jezero bylo založeno jako Velký rybník v roce 1367 králem Karlem IV. pro chov ryb. Roku 1622 jej zakoupil Adam z Valdštejna a Valdštejnové rybník spravovali až do roku 1920, kdy ho odkoupila obec Doksy. Název Máchovo jezero se ujal koncem 19. století na památku básníka K. H. Máchy, kterého oslovila a inspirovala romantická krajina kolem rybníka, i děj slavného Máchova Máje se odehrává právě v okolí jezera. Tento název se však nelíbil místním Němcům, kteří mu podle německého názvu Doks říkali Hirschberger See. Oficiálně byl Velký rybník přejmenován na Máchovo jezero až v roce 1961. Pod názvem „Blaťák“ se pak objevuje v nejznámějším českém komiksu Čtyřlístek, protože Máchův kraj si oblíbil i autor komiksu Jaroslav Němeček.

Máchovo jezero má rozlohu 284 ha a je to osmý největší rybník v České republice, jeho hráz je široká 9 m a 130 m dlouhá. Rybník je napájen dvěma přítoky - Robečským potokem a Břehyňským potokem ze sousedního Břehyňského rybníka. Na jezeře jsou dva ostrůvky – Myší a Kachní. Vstup na ostrůvky je zakázán, neboť jsou významnými ornitologickými lokalitami. Ve východní a severní části pobřeží rybníka je zřízena národní přírodní památka Swamp, která slouží k ochraně zbytků původního rašeliniště.

Máchovo jezero, lidově Mácháč, je dnes vyhledávaným turistickým cílem a tradice letních lázeňských pobytů v Doksech sahá až do 19. století. Nacházejí se zde dvě známá rekreační střediska, Doksy a Staré Splavy. Je hojně navštěvováno, především v létě, ale i v zimních měsících.

Použité zdroje
Liebscher, P., Rendek, J. 2014. Rybníky České republiky. Praha: Academia

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.