Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Miloslav Stingl

Miloslav Stingl

Český cestovatel, dobrodruh, etnograf, spisovatel a dokumentarista, čestný náčelník indiánského kmene Kikapú.


Miloslav Stingl David Sedlecký / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Podrobné informace

*19. 12. 1930 Bílina – 11. 5. 2020 Praha

 

Miloslav Stingl vystudoval v Praze obor mezinárodní právo a etnografii a folkloristiku. Pracoval jako vědecký pracovník v Ústavu pro etnografii a folkloristiku ČSAV v Praze a věnoval se výzkumu života a kultury především amerických Indiánů a Polynésanů. Ze svých cest pořizoval filmové i fotografické dokumenty a kromě odborných statí psal i populární cestopisy. Procestoval 151 zemí celého světa a v zahraniční strávil celkem 19 let svého života, celkem čtrnáctkrát objel celou zeměkouli. Jeho hlavní zájem patřil především Mayům, Polynésanům, australským Aborigenům a Inuitům (Eskymákům). Ovládal na 17 jazyků, k nejexotičtějším patří jazyk papuánského kmene Kumú.

Miloslav Stingl je autorem 41 knih, které vyšly ve 239 vydáních v nákladu téměř 17 miliónů výtisků v mnoha jazycích. Uveďme alespoň ceněné cizojazyčné odborné publikace Umění a kultury Indiánů a Eskymáků Severní Ameriky, Umění a kultury původních obyvatel Austrálie a Oceánie a Umění starého Mexika. Stal se tak jedním z nejpřekládanějších a nejvydávanějších českých spisovatelů. Spolupracoval nejen s Československou a Českou televizí, ale i s televizí slovenskou a s německou veřejnoprávní televizní stanicí, která sestříhala ze Stinglova archivu 33dílný televizní seriál Kolem světa s Miloslavem Stinglem.

V zahraničí propagoval i českou kulturu a Českou republiku, a to jako autor několika knih a populárních článků, např. o Praze a západočeských lázních.

Jeho odchodem Česko ztratilo jednoho z největších a ve světě respektovaných cestovatelů a etnografů.

Použité zdroje
https://www.novinky.cz/kultura/clanek/zemrel-etnograf-a-spisovatel-miloslav-stingl-40323867#seq_no=7&dop_ab_variant=345721&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=xKT3PmkbmTO-202005130922&source=article-detail
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zemrel-stingl-cestovatel-a-etnograf-miloslav.A200513_110923_domaci_remy
https://www.spisovatele.cz/miloslav-stingl
https://cs.wikipedia.org/wiki/Miloslav_Stingl

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.