Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Nadace Forum 2000

Nadace Forum 2000

Nezávislá organizace pro podporu demokratické mezinárodní diskuse, spolupráce a rozvoje demokratických práv, silně spojená s odkazem prezidenta Václava Havla. Organizuje konferenci Forum 2000, prostor pro dialog politiků a intelektuálů.


Václav HAVEL, dalajlama. ČTK/ Doležal Michal.
Podrobné informace

Během let 1996 a 1997 vystoupil tehdejší český prezident, liberální intelektuál a někdejší disident Václav Havel s myšlenkou na pravidelná setkávání světových lídrů, politiků, vědců a filozofů, kteří by v rámci dialogu a přátelské spolupráce byli schopni pojmenovat nejvážnější výzvy očekávající lidstvo v 21. století a nacházet způsoby, jak jim efektivně čelit. Klíčovou myšlenkou byla představa o vzájemném pravidelném setkávání filozofů a duchovních vůdců s politickými lídry, které mělo s odkazem na kontext intelektuální tradice Západu nabízet účinné spojení svědomí a politiky. První taková konference se konala ještě během roku 1997 z iniciativy Václava Havla, japonského filantropa Yohei Sasakawy a známého židovského spisovatele, esejisty a přeživšího holocaust Elieho Wiesela.

Kromě zmíněných tří zakladatelských osobností se první konference Fora 2000 zúčastnili také James Lovelock, autor slavné enviromentální hypotézy Gaia, norský mořeplavec Thor Heyerdahl, buddhistický duchovní vůdce Jeho Svatost Dalajlama, teoretický fyzik Fritjof Capra nebo německý politolog Ralf Dahrendorf. Na sklonku 20. století se tak Praha stala centrem mezinárodní a dynamické intelektuální komunity, spojené tématem nadějí a rizik přelomu tisíciletí. Od roku 1997 se konference koná pravidelně a zaobírá se tématy globalizace a problémy globálního soužití ve vztahu k lidským právům. Během posledních let tak na konferenci vystupovali také zástupci čínské ujgurské menšiny, která ve své domovině čelí represím. Konference je dodnes nejviditelnějším ideovým odkazem Václava Havla a jeho představy o aktivním veřejném působení intelektuálů. Samotná konference však není jedinou náplní činnosti Fora 2000. Nadace zajištuje také veletrhy neziskových organizací, pořádá odborné semináře a podporuje projekty blíže zaměřené na rozvoj občanské společnosti.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Hlavní text


Použité zdroje
Konference Forum 2000: [lidská práva a hledání globální odpovědnosti]: 14.-17. října 2001, Praha, Česká republika: sborník konference 2001. Praha: Nadace Forum 2000, [2001]. 251 s., viii s. obr. příl. ISBN 80-239-0414-0.
Konference Forum 2000: [Praha] 3.-6. září 1997: sborník. Praha: Nadace Forum 2000, [1997]. 203 s. ISBN 80-238-3429-0.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.