Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Operace Dunaj

Operace Dunaj

Oficiální pojmenování vojenské invaze pěti socialistických států Varšavské smlouvy do Československa v srpnu roku 1968. Největší vojenská operace řízená Sovětským svazem od konce druhé světové války za účelem ukončení demokratických reforem pražského jara.


František Dostál Srpen 1968 4. Autor: František Dostál. licence CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:František_Dostál_Srpen_1968_4.jpg
Podrobné informace

V lednu roku 1968 začalo v Československu tzv. pražské jaro, světově ojedinělý pokus o funkční spojení leninského socialismu a liberálních demokratických principů. To bylo vnímáno ostatními státy socialistického východního bloku značně skepticky. Zejména stranické vedení Polska, Německé demokratické republiky a sovětské Ukrajiny kritizovalo proces demokratických reforem velmi silně, neboť se obávalo jejich ohlasu a vlivu mezi svými občany. Šéf sovětské tajné služby KGB Jurij Andropov proto také jako jeden z prvních navrhoval násilné ukončení těchto demokratických reforem, a to zvláště od března 1968, kdy byla v Československu zrušena cenzura. Nenadálé vzepětí veřejné diskuse a široce pojatého občanského aktivismu se sice setkávalo v Československu s převážně kladným ohlasem a částečnou podporou místního stranického vedení, ale u Sovětů budilo obavy z možné destabilizace a rozbití celého východního bloku.

Po neúspěchu předcházejících nátlakových akcí se proto Svaz sovětských socialistických republik (SSSR) rozhodl ukončit pražské jaro za podpory německých, polských, maďarských a bulharských vojenských jednotek. Koordinovaný vojenský vpád na území Československa v noci z 20. na 21. 8. 1968 měl vypadat jako společná akce států Varšavské smlouvy, ale velení operace podléhalo sovětskému generálnímu štábu, jehož vojenská účast byla také největší. Československo nekladlo přímý vojenský odpor, avšak rozsáhlé masové demonstrace občanů proti invazi a na podporu domácího stranického vedení zaznamenaly mezinárodní ohlas a narušily tak sovětskou představu o rychlé a bezproblémové operaci. Operace Dunaj ukončila zmíněné reformy v Československu, vedla však k rozbití světového komunistického hnutí. Zcela se vytratila autorita SSSR jako čelného představitele socialismu a svoji nezávislou pozici upevnila Čína. Podle některých interpretací tak byla operace Dunaj předzvěstí rozpadu východního bloku a krize Sovětského svazu.

Audio (1 nahrávky)
Upoutávka


Použité zdroje
MCDERMOTT, Kevin, ed. a STIBBE, Matthew, ed. Eastern Europe in 1968: responses to the Prague Spring and Warsaw Pact invasion. Cham, Switzerland: Palgrave Macmillan, [2018], ©2018. xxiii, 311 stran. ISBN 978-3-319-77068-0.
POVOLNÝ, Daniel. Operace Dunaj: krvavá odpověď Varšavské smlouvy na pražské jaro 1968. Vydání první. Praha: Academia, 2018. 455 stran. Historie. ISBN 978-80-200-2836-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.