Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Stanislav Brebera

Stanislav Brebera

Český fyzik a chemik. Spoluvynálezce Semtexu, plastické trhaviny oranžové barvy, patřící k nejznámějším českým výrobkům, která našla uplatnění jak v civilním, tak vojenském sektoru.


ČTK
Podrobné informace

*10. 8. 1925 Přelouč – 11.  5. 2012 Pardubice

Stanislav Brebera během války navštěvoval gymnázium v Pardubicích a po jejím skončení se zapsal ke studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Po studiu pracoval ve Vojenském technickém výzkumném ústavu v Praze, kde mu byla svěřena práce na vývoji plastické trhaviny pro ženijní demoliční účely a pro potřeby výsadkového vojska. V roce 1956 se přestěhoval do Pardubic, kde pokračoval ve své práci ve Výzkumném ústavu průmyslové chemie (ústav v té době působil v rámci podniku Synthesia, zahrnující i závod Explosia, výrobce výbušnin).

V 50. letech spolu s Radimem Fukátkem vyvinul plastickou trhavinu Semtex (název vznikl složením částí Semt a Ex podle předměstí Pardubic Semtín a názvu výrobce Explosia, která zde sídlila).

Výbušnina se vyvážela téměř do všech zemí světa, v roce 1981 byl zakázán její vývoz do rizikových oblastí. V roce 1989 byl export zcela zastaven, obnoven byl v roce 1991. Trhavina se používá nejenom k destrukčním pracím, ale například i k výbuchovému plátování a svařování kovů.

Semtex se stal velmi populárním mezi teroristy, protože bylo velmi obtížné jej odhalit (od roku 1991 se však již značkuje). Semtexu bývá připisován výbuch letu PanAm 103 v roce 1988, během kterého libyjští teroristé použili plastickou trhavinu k demolici osobního letadla Boeing 747 nad skotským městem Lockerbie, či bombový útok na ambasádu Spojených států v Nairobi v roce 1998.

Použité zdroje
BREBERA, Stanislav. Vojenské trhaviny II: trhaviny různé konzistence. Vyd. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. 251 s. Učební texty k předmětu. ISBN 80-7194-497-1.

Vynálezce semtexu se od 70. let musel živit manuální prací — ČT24 — Česká televize. ČT24 — Nejdůvěryhodnější zpravodajský web v ČR — Česká televize [online]. Copyright © [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/1559660-vynalezce-semtexu-se-od-70-let-musel-zivit-manualni-praci

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.