Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mojmír Petráň

Mojmír Petráň

Český vědec a vynálezce převratného mikroskopu (konfokálního) s dvojitým řádkováním, který přispěl k rozvoji molekulární buněčné biologie. Umožnil pozorovat živou tkáň, aniž je potřeba ji řezat. Je čestným členem Royal Microscopical Society v Oxfordu.


ČTK/Chaloupka Miroslav
Podrobné informace

*28. 3. 1923 Praha

Mojmír Petráň se již jako student zajímal o fyziku a radioamatérství. Začal potají stavět vysílač, kterým se pokoušel zachytit zahraniční vysílání. V době okupace dokonce pracoval v továrně v pražských Kbelích, kde se vyráběla komunikační zařízení pro wehrmacht. Po válce začal studovat medicínu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou dokončil v roce 1950.

Brzy poté byl zaměstnán jako vědecký pracovník ve Fyziologickém ústavu Československé akademie věd, kde se věnoval elektrofyziologii. Tam napsal knihu Elektrofyziologické metody v biologickém výzkumu, na které pracoval spolu se dvěma kolegy. Kniha byla vydána třikrát anglicky, jednou v ruštině a čínštině, část vyšla i v japonštině. Tato skutečnost mu v roce 1964 pomohla k získání čtyřměsíčního pobytu na Yaleově univerzitě ve Spojených státech amerických. Petráň pokračoval ve své práci a bádání v Plzni, kde mu bylo nabídnuto místo na katedře biofyziky na tamní lékařské fakultě. Zde začal aktivně zjišťovat, jak se dá zdokonalit mikroskop. To se mu ve spolupráci s Milanem Hadravským podařilo. Už k roku 1966 byl jejich vynález připraven k použití, a tak v roce 1967 podali návrh na udělení patentu. Zdokonalení spočívalo v tom, že pomocí jejich mikroskopu byla zvětšena pouze velmi tenká vrstva v objektu, který je zkoumán.

V roce 2005 udělil Mojmíru Petráňovi prezident Václav Klaus Medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy. V současnosti je Mojmír Petráň vědeckým pracovníkem Ústavu buněčné biologie a patologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a také se věnuje překladům poezie a odborných publikací z latinského jazyka. Je také držitelem Československé medaile Za zásluhy II. stupně za odbojovou činnost během 2. světové války.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Datace


Použité zdroje
Mojmír Petráň (1923). Redirecting to https://www.pametnaroda.cz/cs [online]. Copyright © 2008 [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.pametnaroda.cz/cs/petran-mojmir-1923

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.